La Xixa Lab

La Companyia de Teatre de La Xixa 

La Xixa LAB és una companyia de teatre innovadora que aposta per la reflexió col·lectiva i el qüestionament del statuos quo

LA XIXA LAB PER FONS FOSC.png

La Xixa LAB és una companyia de teatre innovadora que aposta per la reflexió col·lectiva i el qüestionament del status quo

 
DSC_0512.JPG

Sobre nosaltres

La companyia La Xixa Lab és un projecte que neix a l'any 2021 amb la finalitat de crear obres de teatre per aprofundir, investigar i experimentar diferents eines metodològiques que mantinguin el debat crític, l’intercanvi i la participació ciutadana, des d’una perspectiva intercultural i interseccional.

 

Som la companyia de teatre de La Xixa Teatre, una associació sense ànim de lucre orientada a la investigació, el desenvolupament i la multiplicació de les eines teatrals i d’educació popular com a mitjà de transformació social.

 

Desde La Xixa Lab, creem propostes innovadores, estètiques i avantguardistes en l'àmbit artístic, teatral i cultural. Som un grup d'artistes de diversos orígens que co-construïm un espai creatiu per a posar en valor les nostres visions i sabers.

El nostre punt innovador

La Xixa Lab estableix les seves bases amb la profunda convicció que l’art, des de les seves primeres expressions primitives, ha estat un mitjà o una eina per intentar comprendre el nostre entorn i a nosaltres mateixos/es. De la mateixa manera, les arts escèniques obren espais a nous imaginaris i a la sensibilitat, tant personal com col·lectiva. Sense l’art, no hi ha canvi social i és des d’aquí que es desprenen les metodologies que, com a companyia, volem investigar i vincular en un nou procés creatiu. 

 

Més que una companyia, som un Laboratori Teatral d’investigació escènica.

 

Un espai d’experimentació capaç de reunir metodologies amb la finalitat de crear peces teatrals que no responen a una estructura convencional, en quant a guió i posada en escena. Per una banda, treballem amb una dramatúrgia flexible, que hem batejat com a “Dramatúrgia Viva”, que no pretén tenir un resultat fix establert, sinó que està en constant canvi. Per això serà fonamental la participació del públic, des del procés de creació, ja que seran les seves aportacions les que aniran donant forma a cada obra.

 

Aquest procés es repetirà a cada funció. Per tant, la peça que sigui representada mai serà la mateixa, sinó que s’anirà adaptant a la informació i estímuls que entregui el públic a cada actuació.

A més a més, treballem emparades en la perspectiva de gènere, on la metodología està pensada específicament per identificar, reflexionar i trobar alternatives col·lectives a opressions estructurals per donar espai a les veus de les persones que pateixen aquestes desigualtats. Per aquest motiu existeix una formació permanent de l’elenc amb expertes internes i externes en temes d’igualtat de gènere i diversitats sexuals des de perspectives interseccionals i decolonials. 

Així mateix, els nostres projectes es desenvolupen des d’una perspectiva intercultural, on es treballa en generar espais de creació i qüestionament crític a favor d’una convivència intercultural. 

 
LaXixaLab_Retoc_Irantzu-9.JPG

Metodologies

Teatre de les Oprimides

A La Xixa Lab ens inspirem en la metodologia del Teatre dels i les Oprimides. El Teatre de l’Oprimit (TO) desenvolupat en la dècada dels setanta pel dramaturg brasiler Augusto Boal ha constituït una de les principals eines de la comunicació participativa i per als moviments d'educació popular llatinoamericans. A diferència de molts vessants del teatre social, el Teatre de l'Oprimit (TO) és un teatre polític. És un assaig col•lectiu d'emancipació. El TO utilitza jocs teatrals per des-mecanitzar les nostres percepcions, fent-nos conscients dels nostres filtres culturals mitjançant l’explicitació i col·lectivització dels nostres propis conflictes i experiències. La col·lectivització de les problemàtiques individuals, i posterior extrapolació a una història grupal, permet buscar alternatives col·lectives a situacions que solen resultar de difícil solució des d'una postura individual.

 

Treball de Processos

El Treball de Processos es centra bàsicament en desenvolupar un estat de consciència; és a dir, ajudar les persones i als grups a donar-se compte de com perceben i viuen les seves experiències, aprendre a canviar el seu enfocament i descobrir la informació que no noten o marginen i que limita la seva capacitat de resposta. La Creativitat Aplicada ens permet utilitzar les diferents formes d’expressió que tenim els éssers humans per tal de poder generar canvis sostenibles al treballar als diferents nivells d’experiència un debat i una problematització conjunta, que pretén constituir un assaig del nostre actuar i fer actuar en la vida quotidiana. És dialogar en acció.

LaXixaLab_Retoc_Irantzu-2_edited.jpg
LaXixaLab_Retoc_Irantzu-6.JPG

Perspectives de futur

Cada recurs, cada tècnica, cada assaig i cada funció té per objectiu recordar-nos: Per què i per a què treballem i al servei de qui està la nostra obra. Probablement molts sentin la necessitat de servir a quelcom més alt o noble amb la seva feina, però nosaltres aspirem a complir aquests desitjos en acció. I tenim la profunda convicció que són precisament les accions dirigides a fomentar la interacció entre comunitats diverses les fonamentals per aconseguir més comunicació intercultural, la inclusió social i la lluita contra el racisme, la xenofòbia i totes les formes de discriminació.

L'Equip

Adrián Crescini, Direcció
Adrián Crescini, Direcció

Actor i director teatral. Teatre d'Intervenció Social amb Jordi Forcadas, Anna Caubet i Héctor Aristizabal. Clown, Teatre Físic, Dansa Teatre, participant a més de 6 residències creatives amb Globe Teatre d'Avinyó, França i amb Kaddu Yaarax a Dakar, Senegal. Àmplia experiència treballant en el Teatre Educatiu, Social i de l'Oprimit/des a més de 20 Festivals de Teatre Fòrum i Teatre de l'Oprimit en l'àmbit local i internacional. Des del 2021,dirigeix i coordina el projecte La XixaLab.

press to zoom
Rocío Cuadra, Direcció i producció
Rocío Cuadra, Direcció i producció

Actriu, diplomada en Gestió Cultural, Dinamitzadora en Teatre Fòrum i finalitzant el Màster de Mediació Artística; art per a la transformació social, la inclusió social i el desenvolupament comunitari de la UB. Compta amb estudis de Programació Cultural i Formació d'audiències, dirigits per l'especialista Javier Ibacache i Uqne Lipeikaite, del programa Santiago es Mío, impartits per l'Observatori de polítiques culturals a Santiago de Xile

press to zoom
Valentina Narváez, Direcció i Producció
Valentina Narváez, Direcció i Producció

Actriu i Mediadora Artística de Santiago de Xile. Apassionada del teatre social i treball col·laboratiu, s'ha especialitzat en Teatre i Educació, i s'ha format com a Dinamitzadora de Teatre Fòrum Interseccional amb La Xixa Teatre i en Artivismos Feministas Latinoamericanos a l'Escuela Otra Tierra. Ha treballat com actriu de doblatqe, directora teatral i facilitadora. Co-fundadora de 'l'Associació Cultural Motor de Búsqueda (Xile).

press to zoom
Maria José Silva, Actriu
Maria José Silva, Actriu

Inicia carrera al 1990 amb Elena Brancatti en tallers d'actuació i veu, al seu país d'origen: Uruguai. Continua l'any 2001 a l'escola d'art dramàtic Itàlia Fausta i al centre cultural Tritón a Montevideo-Uruguai (clown i pantomima). Al 2004 migra a Espanya, per a participar en tallers de Teatre de l'Oprimit (Grup Projecta i La Xixa Teatre). Al 2014 s'incorpora al grup Entretambores i com a actriu a Insolitaes. Clown, mim, titellaire performer i ballarina de candombé.

press to zoom
Limber Vivas Saa, Actor
Limber Vivas Saa, Actor

Inicia carrera als 14 anys (2007) a Colòmbia, a l'Institut Popular de Cultura (IPC). Ja a Espanya (2010-2014) continua el seu procés formatiu durant 4-5 anys a Acting Face i Escola d'Actors de Barcelona (EAB). Ha tingut l'oportunitat de treballar en dos grans escenaris com és el Teatre Muntaner i el Teatre Alexandra. Ha participat en diferents anuncis publicitaris i actuat en diversos curts. A finals de 2020 va tornar a tocar les taules en un espectacle de microteatre. És percusionista de calaix

press to zoom
Maria Márquez, Actriu
Maria Márquez, Actriu

Nascuda a Barcelona, amb diverses formacions en relació a la interpretació, a escoles com El Timbal, Col·legi de Teatre de Barcelona i Eòlia - Escola Superior d'Art Dramàtic. També té coneixements en escriptura teatral i pedagogia teatral. Actualment cursa un taller de clown impartit per Fèlix Moreno. S'ha presentat a diverses sales de la ciutat, tant amb col·lectius, com amb treballs personals.

press to zoom
Manuel Felipe Almonacid, Actor.
Manuel Felipe Almonacid, Actor.

Egressat de la Universitat Major Xile (2014), actor, ballarí, director, productor, docent i coreògraf. Al 2015 i 2016, treballa a companyia de teatre “La Atrevida”. Des del 2015 fins al 2017, exerceix com a professor ajudant de Francisca Infante, a classes de Ball a la Universitat Major, facultat d'arts i classes de balls teatrals a la Universitat Catòlica de Xile. Forma el duet “Zuinger”. Cursant“Laboratori de Teatre Físic de Barcelona” dirigit per Jessica Walker a Barcelona.

press to zoom
 

Què oferim?

Catàleg d'Obres de Teatre Fòrum

DSC_0200_edited.jpg

JO NO SÓC RACISTA, PERÒ

La Xixa Teatre presenta una peça de Teatre Fòrum per a combatre rumors, estereotips i treballar la convivència entre la població, per tal de potenciar la relació amb la diversitat per motius d’origen.

Sinopsi:

L’Andrea i la Maria Jose són companyes de pis des de fa 3 anys. S'han quedat sense feina, sense companya de pis i el propietari del pis els intimida perquè no paguen el lloguer. Necessiten una companya de pis urgent. El Soni és un noi marroquí que busca una habitació prop de la seva feina. Pot pagar una habitació però no ho té fàcil per aconseguir-ho. El candidat desperta tots els prejudicis i estereotips. Com qüestionar-los?

5D4_9564.jpg

UN TEMA DE GÈNERE

La Xixa Teatre presenta una peça de Teatre Fòrum al voltant de les discriminacions i violències per motius de gènere, sexe, origen, classe i orientació sexual que viuen les persones que se senten identificades com a dones en el món laboral pel que fa a les relacions de poder, els micromasclismes i les conseqüències, en general, d'una societat patriarcal.

Sinopsi:

 

"Un tema de gènere" es desenvolupa durant l'entrevista de feina per a cambrer/a del restaurant "La Nébula". Els dos últims finalistes, la Mónica i en Roberto, amb molt bones referències i experiències professionals, hauran de demostrar les seves millors aptituds davant de l’encarregat de l'entrevista per ser finalment l'escollit/da. 

LaXixaLab_Retoc_Irantzu-4.JPG

EL NOU

En aquesta posada en escena, es recrea una situació quotidiana que viuen moltes i molts joves quan es relacionen amb la diversitat cultural, amb el seu autoconeixement, la seva identitat, les històries de vida i de migracions; quan Joves Migrants Sols es relacionen amb la societat d’acollida, etc. 

Sinopsi:

Un jove nouvingut que viu en un pis d’acollida, s’inscriu a un equip de Basket mixte. És el nou. Allà es coneixen amb la Laura. Tot va bé i la relació avança però no tot és tan fàcil. Que hi dirà la seva mare? I les amigues? Algú els ajudarà?...

Can Clariana_Acoso Escolar Obra-9.jpg

FAIRPLAY

La peça teatral que La Xixa Lab posa a escena recrea una situació quotidiana que viuen moltes i molts joves quan es relacionen amb la diversitat cultural, amb el seu autoconeixement, la seva identitat, etc.

Sinopsi:

Al vestidor de noies es produeix un conflicte. En Charlie, que fa poc que ha arribat a l'institut, ha intentat fer un petó a la Lucia, sense que ella ho volgués. Com entenem d’aquesta situació?; Es considera assetjament?; És quelcom normal?; Cal aturar aquest tipus de situacions?; Com podem gestionar-les? Aquesta peça teatral ens posiciona davant totes aquestes preguntes i moltes altres en relació a la diversitat i a l’alteritat.

DSC_0653.JPG

¡LIBEREMOS A SARA!

Aquesta peça de Teatre Forum va dirigida a persones que estan en situació de treballar en tasques relacionades amb les cures en un sentit ampli, ja sigui tenint cura d'infans, gent gran, com personal intern o extern de la llar, però, també a la resta de la població ja que en definitiva totes i tots tenim una responsabilitat al voltant d'això, ja sigui en el moment de contratar i plantejar-nos com establir una relació laboral amb algú on els seus drets siguin respectat o, simplement, d'adonar-nos què està passant al voltant nostre en relació a aquesta problemàtica.

 
LaXixaLab_Retoc_Irantzu-15.JPG

Com funciona...

Com funciona el Teatre Fòrum?

Basat en propostes de B. Brecht, P. Freire i principalment A. Boal i el seu Teatre dels Oprimits (TO), busca treballar cap a l'escenificació de conflictes que transiten en la nostra quotidianitat, a través de dinàmiques que conviden a intervenir i fer actuar alternatives de canvi en escena. En aquest aspecte la metodologia posa en un mateix pla l'actor amb l'espectador creant l’espect-actor/actriu; generant així un debat i una problematització conjunta, que pretén constituir un assaig del nostre actuar i fer actuar en la vida quotidiana. El Teatre Fòrum, és una proposta de diàleg en acció que permeten trobar en l'activitat teatral un instrument eficaç per a la comprensió i la cerca de solucions a problemes socials.

Una sessió de teatre fòrum te com a punt de partida una representació d'una escena breu, que explica el conflicte, però en aquesta representació "antimodel", el personatge protagonista cedeix davant aquest conflicte. És per això que a continuació, la dinamitzadora de la sessió, convida al públic a obrir el debat i a pujar a l'escena per substituir i millorar les accions de la protagonista. 

La dinamitzadora/or aportarà dades per a alimentar el debat i poder crear una reflexió col·lectiva al voltant dels prejudicis i estereotips. Així, els i les participants mitjançant les seves actuacions en escena amb la resta d'actors i actrius, poden intervenir i proposar els seus pensaments, desitjos, estratègies i solucions per sugerir a la resta d'espectadors/es una sèrie d'alternatives d'acció. L'escena és reinterpretada tantes vegades com intervencions proposades pel públic siguin expressades. A continuació, es sotmet a debat i anàlisi la viabilitat de cada solució proposada per tal de generar un diàleg, que de manera visual, permeti a les persones, prendre consciència sobre les desigualtats, així com buscar alternatives col·lectives per canviar i fer front a aquestes problemàtiques. 

Com funciona el Teatre Imatge?

 

Per mitjà del Teatre Imatge i la performance, es treballen 4 (quatre) escenes, a diferents espais que conformen un circuit, l'objectiu del qual, és donar visibilitat a la temàtica i estimular la interacció i participació del públic. Alhora, cada escena serà dinamitzada per incentivar el seu debat i reflexió.

Catàleg d'Obres de Teatre Imatge

DSC_0537_edited.jpg

ZONA DE CURES

La Xixa Teatre presenta la realització d’una intervenció performativa en l’espai públic, amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania al voltant de les feines de cura, que comunament cauen en les dones.

DSC_0455.JPG

SOM ACOLLIDORS

La Xixa Teatre presenta la realització d'una acció teatral de petit format i d’interacció amb el públic, titulada “Som acollidors?” amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania de la importància de les accions de refugi així com de la convivència en la diversitat lliure de prejudicis.

Info contacte

www.laxixa.org/xixalab

laxixa@laxixateatre.org

+34 625 27 72 63 / +34 647 76 16 33

Carrer Erasme de Janer, 8 08001 Barcelona

LA XIXA LAB PER FONS FOSC.png