TRAINING OF INTERCULTURAL FORUM THEATER FACILITATORS
of La Xixa | 2023 edition
March - November 2023
With the support of Barcelona City Council
WITH ATTENDANCE COMMITMENT AND Selection Interviews
registrations: until February 21
Selection interviews: until February 27
selection: March 1-3
For eleven years, La Xixa has been teaching the "Intercultural Forum Theater Facilitators training" with the support of the City Council and the Provincial Council of Barcelona. This annual training is consolidated as the most important and multidisciplinary in our organization, as it brings together and strengthens the methodological bases of the work we develop. It also allows us to multiply the tools generated during these twelve years of career.
This training is structured in chapters. From a holistic perspective, we offer the crucial tools to transversal the intercultural perspective, not only in the Forum Theatre, but by deepening the critical gaze with a feminist and intersectional basis. We put into practice creative and theatrical tools that contribute to the questioning of power relations and stereotypes, in order to co-build a society free of discrimination and violence.
This year's 2023 edition focuses on the role of facilitator, sharing new skills for managing diverse groups and conflict; not forgetting to take care of ourselves as facilitators and create support networks between us.
"What is familiar to us becomes invisible: making theater, on the contrary,
illuminates the scene of our daily lives"
Participants of the 11th Edition, Training Facilitators Theater Forum 2022
The best thing about energizing my group in the Masterclass was breaking my fears and following my intuition. It has allowed me to empower myself, to look for solutions.
At La Xixa, we consider the Forum Theater as a tool for social innovation. At Teatre Fòrum, actors and actresses develop a short piece of theater based on recent or own experiences. The postulate of the technique is that the oppressed person always has the capacity to act to confront the oppressor. At the moment of greatest conflict, the Joker o Curinga stops the piece. Through open dialogue, the audience proposed alternatives to try to change the situation by entering the scene. This exercise contributes to active and collective reflection, achieving transformations that would otherwise be very difficult to achieve.
ppeople over 60 anys
Professionals/people from the social, educational, artistic, leisure, mediation...
People interested in acquiring creative and facilitation tools
It is a free training. There are 20 places available. Interviews will be held to select the final participants of the group.
registrations: until February 21
Selection interviews:until February 27
Confirmation of selected persons: March 1-3
Commitment is requested from the participants. In other words that is:
Completion of the complete trainingeta, at least 80% of the hours stipulated in each module of the course.
ReCompulsory internships with a group in the city of Barcelona or the province of Barcelona.
Participation in the final presentation of acorder with the calendar.
The criteria when performingthe selection of applicants are:
Register within the established deadline.
In the registration form, a letter of motivation of a maximum of 15 lines, 10 words or a 50-second presentation video will be requested.
Previous experience working with diverse groups, theatrical experience and/or activism for people's rights will be valued.
The review of the registrations and the selection of the participants in the training will be carried out by the members and experts of the organizing entities. The previously mentioned points will be taken into account, the order of registration and people who commit to replicating the experience will be prioritized.
dedicationThe training consists of: 75 hours of training (online and face-to-face depending on the program and possible restrictions due to Covid19) 14 hours of performance 20 hours of compulsory practice
Module 1 “Let's play! The basic theatrical tools, the body and the voice""Intensive training module: In this introductory module, participants are invited to investigate tools for the best use of the body and voice, verbal and non-verbal communication based on basic theatrical tools: vocal techniques , the clown, and the dance. We will put our bodies and our creativity into play. Saturday 5/03 from 10:00 a.m. to 2:00 p.m. (4 hours) – Face-to-face: Introduction and welcome to the course, Body and voice through theatre Saturday 12/03 from 10:00 a.m. to 2:00 p.m. (4 hours) – Face-to-face: The body and dance Saturday 19/03 from 10:00 a.m. to 2:00 p.m. (4 hours) – Face-to-face: The clown and co-creation Friday 25/03 from 18:00 to 20:00 (2 hours) Performance - Face-to-face*This module will end with a performance.
Module 2 "Let's move towards discrimination! From intersectionality to the scenic space"The people participating in the training will delve deeper into the meanings of motivation and action, question rumors and stereotypes and discriminatory and/or racist attitudes associated with people from diverse cultural contexts, investigate and question power relations and the impact that these have. The participants will be trained in topics such as internal and external diversity, interculturality and intersectionality thanks to theatrical dynamics, improvisation and stage space. Friday 8/04 from 17:30 to 20:30 (3 hours) – Online: Power relations, Awareness of rank, Internal and external diversity Saturday 9/04 from 10:00 a.m. to 1:00 p.m. (3 hours) – Face-to-face: games and theatrical exercises to work on the content of the training Friday 22/04 from 17:30 to 20:30 with Daniela Ortiz (3 hours) – Online: Art and intersectionality Friday 29/04 from 17:30 to 20:30 with Lola López (3 hours) – Face-to-face: Interculturality Saturday 04/30 from 10:00 a.m. to 1:00 p.m. (3 hours) – Face-to-face: games and theatrical exercises to work on the content of the training
Module 3 "We co-construct the piece of Teatre Fòrum"ES will focus on games and theatrical exercises, on how to build characters, a piece from Teatre Fòrum and on the aesthetics of the Oppressed. The basics of acting and theater direction will be covered. Saturday 7/05 from 10:00 a.m. to 1:00 p.m. (3 hours) - Face-to-face Saturday 14/05 from 10:00 a.m. to 1:00 p.m. (3 hours) - Face-to-face Saturday 21/05 from 10:00 a.m. to 1:00 p.m. (3 hours) – Face-to-face Saturday 28/05 from 10:00 a.m. to 1:00 p.m. (3 hours) - Face-to-face Saturday 4/06 from 10:00 a.m. to 1:00 p.m. (3 hours) - Face-to-face Friday 10/06 from 11:00 a.m. to 2:00 p.m. (3 hours) – Face-to-face
Module 4 "We work in a network: the art of multiplication"Participating facilitators will be trained in networking, the writing of social and forum theater projects, and their evaluation with a focus on the need to continue working on interculturality, intersectionality, sustainability, creativity and theater through digital tools in times of pandemic. We will work on the formation and management of groups, and the management of online sessions. Friday 17/06 from 11:00 a.m. to 2:00 p.m. (3 hours) – Face-to-face – Example of a Forum Theater project with young people Friday 07/8 from 17:30 to 20:30 with Ana Fernández Aballí and/or Daniela Eletti (3 hours) – Online: Networking and projects Friday 15/07 from 17:30 to 20:30 with Ana Fernández Aballí (3 hours) – Online: Theater and digital tools Saturday 16/07 from 10:00 a.m. to 1:00 p.m. (3 hours) – Face-to-face: Assessment and facilitation of Forum Theater groups
Intercultural Forum Theater MarathonThe people participating in the training will be the protagonists of the Forum Intercultural Theater Marathon with the participation of local organizations, residents of Barcelona and international guests who will participate in the closing of the European COBU project. Saturday 11/06 from 15:00 to 17:00 (2 hours) – Face-to-face (rehearsal) Saturday 11/06 from 17:00 to 21:00 (4 hours) – Face-to-face
Module 5 Mandatory practice phase - minimum 20 hours between July and NovemberIn this module the role of the facilitator will be investigated, participants will learn group facilitation techniques and strategies to recruit, engage, retain participants, communicate effectively, manage conflicts, set goals and duration of sessions, select activities , find and manage spaces, integrate digital tools in the facilitation and creation of theatrical performances. We will also delve deeper into the concept of pro-democracy and we will see practical cases of accompanying creative processes. Three sessions of group supervision of practices will be held and individual supervision meetings may be requested. Saturday 3/09 from 10:00 a.m. to 1:00 p.m. (3 hours) – Face-to-face: Facilitation of groups Saturday 10/09 from 10:00 a.m. to 1:00 p.m. (3 hours) – Face-to-face: Facilitation of groups Saturday 17/09 from 10:00 a.m. to 1:00 p.m. (3 hours) – Face-to-face: Self-managed session Friday 7/10 from 17:30 to 19:30 (2 hours) – Online: Group supervision of practices Friday 21/10 from 17:30 to 19:30 (2 hours) – Online: Group supervision of practices Friday 4/11 from 17:30 to 19:30 (2 hours) – Online: Group supervision of practices
PRACTICESCompulsory practice phase Minimum 20 hours between July and November In the internship process, you are invited to work with groups. Each facilitator will have to explore and find strategies to recruit, engage, keep participants, communicate effectively, manage conflicts, set goals and duration of sessions, select activities, find and manage spaces... With the aim of creating a piece of forum theater with the group. There will be two sessions of group supervision of the practices. In addition, individual supervision meetings can also be requested.
Intersectional Forum Theater MasterclassIntersectional Forum Theater Masterclass with the participation of local organizations and residents of Barcelona. Saturday 12/11 from 12:00 to 14:00 (2 hours) – Face-to-face (rehearsal) Saturday 12/11 from 16:00 to 20:00 (4 hours) – Face-to-face
Final closingTraining evaluation and final closing Saturday 19/11 from 10:00 a.m. to 1:00 p.m. (3 hours) – Face-to-face
Specialist in methodology and international projects.Creative, facilitator and visionary
Co-founder and Co-Director of La Xixa. Theater Activist and promoter of Projects. learningDreamy, enthusiastic and provocative.
Referent of the Intercultural view in Catalonia.Rigorous, committed and risky
Creator of the Social Innovation Project La Xixa.
Strategy, sensitivity and passion
Actress and theater director.
Action, discipline, commitment and brightness
Artistic mediator and actress.Feminist, methodical and precise
Ibrahima Diokine Sambu
Actor from Casamance, Senegal. Great artist and meticulous. He took his first steps in theater with La Xixa.
Visionary, happening and assertive
Activist, actress, dancer, socio-educational agent and body awareness workshop at MDM.
Empathetic, motivating and revealing.
Iphigenia Garces Urrutia
Artist and Youth Worker of the Colombian Pacific, Theater Director and Actress and Activist for Afro-descendant Women's Rights.Bold, creative and communicative.
Multidisciplinary, disruptive and decolonial artist.
Provocative and inspiring
Researcher and curious at the same time. She is the mediator that makes our continuity possible.Passionate, committed and realistic.